Vilka vi är
Om institutet
Institutet för demokratiutveckling är ett oberoende och tvärvetenskapligt forskningsinstitut som grundades 2024. Vi forskar om demokrati i bred bemärkelse och intresserar oss för ämnen som exempelvis civilsamhället, mobilisering, folkbildning och sociala rörelser ur både samtida och historiska perspektiv.
Vi vill också bidra till demokratiseringen av vetenskapen genom samskapande kunskapsutveckling med civilsamhället. Det gör vi bland annat genom att bjuda in odisputerade experter som medskapare i forskningsprocesser. Det finns många som kan bidra med sin kunskap och sina erfarenheter men som i traditionell forskning på sin höjd blir intervjuade. Metoderna vi använder är bland annat deltagarbaserad forskning och aktionsforskning.
Utöver forskning arbetar vi också för att tillgängliggöra forskningsresultat för en bredare allmänhet och för att främja samverkan mellan forskarvärlden och civilsamhället.
I vårt arbete utgår vi ifrån alla människors lika värde och vi vill bidra till ett samhälle där alla får faktiska förutsättningar till demokratisk delaktighet. Vi tror på kraften av nyfikenhet, kreativitet och kunskap. På Institutet för demokratiutveckling välkomnar vi samarbeten och partnerskap. Vi strävar efter att skapa en inspirerande och inkluderande forskningsmiljö som möjliggör att fler röster ska kunna höras.
Människorna bakom institutet
Styrelsen
Niklas Hill
Niklas Hill, fil.dr., är historiker och civilsamhällesforskare.
Charlotte Ovesson
Charlotte Ovesson, fil. master i sociologi, är jämlikhetsexpert och statistiker
Sofia Lindström
Sofia Lindström är samhällshantverkare och masterstudent inom social-ekologisk resilens
Konsistoriet
Institutet för demokratiutveckling har ett konsistorium som består av framstående forskare. Konsistoriet ger strategisk vägledning och bidrar med sin expertis för att främja forskningsinstitutets långsiktiga vetenskapliga utveckling. Konsistoriet agerar rådgivande åt styrelsen och andra delar av institutet i frågor om forskingsamverkan, vetenskaplig metodutveckling, forskningsetik och innovationsfrämjande.
Mona Blåsjö
Professor i språkvetenskap, Stockholms universitet
Birgitta Essén
Professor i internationell kvinno- och mödrahälsa, Uppsala universitet samt överläkare, Akademiska sjukhuset
Tobias Harding
Professor i kulturpolitik och kulturförvaltning, Universitetet i Søraust-Noreg
Olle Josephson
Professor emeritus i nordiska språk, Stockholms universitet
Monir Mazaheri
Professor i omvårdnad, Sophiahemmets högskola
Anders Neergaard
Professor vid avdelningen för migration, etnicitet och samhälle, Linköpings universitet
Stellan Vinthagen
Professor i sociologi, University of Massachusetts, Amherst